1.

Izbjegavajte slatkiše i pušenje – ispijanje gaziranih pića tijekom pauze za pušenje nije baš dio balansirane prehrane. No osim što šećer može izazvati karijes, kiselina iz gaziranih pića šteti zubnoj caklini. Ako uz to još i pušite, vaši zubi mogu poprimiti “predivnu” žutu boju, dok razne kemikalije i dim iz duhana mogu izazvati rak grla ili skinuti 14 godina od vašeg očekivanog životnog vijeka.

2.

Konzumirajte hranu koja jača zube – neće baš sva hrana izazvati probleme vašim zubima. Mliječni proizvodi, prepuni su kalcija koji jača zubnu caklinu. Luk s druge strane, sadrži sumporne sastojke koji pomažu u borbi protiv bakterija u usnoj šupljini. Dah vam možda neće biti idealan, no to se riješava žvakaćom gumom koja može pripomoći uklanjanju zubnog plaka.

3.

Izbijelite zube – dnevna doza kave, čaja, cigarete ili vina može rezultirati ozbiljnim mrljama na vašim zubima. No, to se može riješiti posjetom stomatologu koji će Vam izbijeliti zube.

4.

Koristite četkicu za jezik – loš dah? Naslage bakterija na vašem jeziku mogu biti razlog. Ponekad je dobro osim redovnog četkanja, očistiti i jezik. Za to postoje posebne četkice koje možete nabaviti u svakoj ljekarni ili drogeriji.

5.

Čuvajte četkicu na čistom mjestu – držanje četkice u kupaonici ima smisla. No, toplo i vlažno okruženje pogodno je tlo za razvoj klica. Savjetujemo da operete četkicu te je pospremite u kupaonski ormarić, u uspravnom položaju, kako bi se potpuno osušila.

6.

Mijenjajte četkicu – preporučuje se mijenjanje četkice svaka tri mjeseca. Čak i ukoliko vlakna nisu potpuno istrošena, osnovno pravilo higijene nalaže da se četkica zamijeni.

7.

Posjetite zubara barem dvaput godišnje – skoro svatko treba profesionalni pregled i čišćenje zubi dvaput godišnje. Malo sretnika može se izvući s pregledom samo jednom godišnje, a oni koji su skloni oralnim komplikacijama morali bi stomatologa posjećivati više puta. No, dvaput godišnje pravilo je za većinu. To će vam omogućiti da popravite sitne probleme, spriječite moguće velike probleme, i najbolje od svega, imate čiste i zdrave zube.

8.

Četkajte najmanje 2 puta dnevno, najmanje 2 minute – četkanje je najosnovnija i najvažnija stvar koju možete uraditi kako bi održali zube i zubno meso zdravima. Slijedite navedene savjete i šanse da se pojave problemi su minimalne.

This site is registered on wpml.org as a development site.